03mai2019

Antreuri și gustări reci, rapide și sănătoase

Antreuri și gustări reci, rapide și sănătoase

Începând cu această săptămână, vom încerca să împărășim din secretele bucătarilor noștri, alături de câteva sfaturi și trucuri utile în bucătărie. Pentru cei care au lipsit de la Agraria 2019, sub umbrela AgroTransilvania Cluster, am avut prilejul să găzduim un show culinar de excepție, susținut de prietenii și colaboratorii noștri Ciprian Tătaru și Tudor Marcu. Carnea și preparatele din carne Moldovan, folosite în demonstrații, au fost asezonate cu produse locale, în scopul promovării și cooperării partenerilor noștri, membrii AgroTransilvania Cluster. Misiunea asociației o reprezintă cooperarea între entităţile de afaceri, din sectorul agro-industrial, mediul academic şi de cercetare, dar şi asigurarea participării în  proiecte naţionale şi internaţionale. Așa că, de fiecare dată când ni se oferă ocazia, alături de ceilalți parteneri, prezentăm produsele noastre și motivele pentru care oamenii ar trebui să aleagă producătorii locali.

Recunoaștem că, dintre preparatele noastre favorite, fac parte cele servite înainte de masă sau între felurile principale. Ghidurile de servicii hoteliere, servicii de restaurant și de servire a mâncării clasifică preparatele culinare servite ca intrare în meniu în funcție de modul de gătire, timpul alocat și ingredientele folosite în: gustări, antreuri, salate diferite și minuturi. Preparate servite ca intrare in meniu însoțesc băuturile aperitiv și se recomandă în funcție de masa servită ulterior, etapa zilei (dimineață, prânz, seară), tipul de masă (mic dejun, masă obișnuită, cină, masă festivă).

Așa că, în cele ce urmează, vă prezentăm propunerile noastre de gustări, antreuri reci și salate, care pot fi prezentate cu multă fantezie și originalitate pe plăci de ardezie, platouri, salatiere, alături de garnituri și sosuri specifice. Diferența dintre gustări și antreuri este că, cele din urmă, pot fi servite în cantități mai mari, ca fiind preparate de sine stătătoare.


Ce ingrediente folosim?

pâine proaspătă Oncos

pate Ionuț

preparate din carne (salam Moldovan, jambon Moldovan, șuncă Moldovan, specialități crud-uscate, bacon, cârnați afumați, jumeri)

brânzeturi Țaga

ulei presat la rece Luna Solai

untură

legume Cooperativa Agricolă Lunca Someșului Mic


Cum procedăm?

Pentru antreurile reci, am folosit pâine proaspătă, feliată cu grosimea de un deget, preparate din carne din catalogul nostru de produse, brânzeturi afumate sau crude, legume, sosuri dulci/sărate și uleiuri presate la rece.

C.T: Antreurile pe care vi le-am pregătit sunt, de fapt, propunerea noastră de asociere între produsele membrilor AgroTransilvania Cluster. Am profitat, la maxim, de Pateul Ionuț, care ne place îndeosebi, în combinație cu brânzeturi și legume, ardei copt și sosuri. Au mai fost cunoscutele preparate din carne (mușchi, șuncă, salamuri crud-uscate), alături de brânză fermentată cu pasta moale sau semitare de la Fabrica de Brânzeturi Transilvania.

Fenomenul prin care consumatorii schimbă anumite obiceiuri se numește conștientizare și se produce numai prin educație. Chiar dacă că acest proces durează, noi susținem producția locală, de calitate, care ne face cinste și se potrivește cu valorile brandului nostru. Așa că, nu putem să omitem implicarea și sprijinul Cooperativei Agricole Someș-Arieș, care ne furnizează, prin intermediul fabricii de la Țaga, brânzeturi maturate în grota în care trăiește Brevibacterium linens (o bacterie care ajută la fermentarea laptelui și formarea unor brânzeturi cu o consistență cremoasă), numite de specialiști „camembertul românesc”. Cu siguranță ați încercat măcar o dată Produsul de Țaga, Moeciu de Țaga, Bobâlna de Țaga sau Montana. Dacă nu, e timpul să o faceți! Le găsiți și în rețeaua noastră de magazine Moldovan sau Cosm-Fan.

Am stropit antreurile cu uleiuri premium, presate la rece (floarea soarelui, cânepă, rapiță, in, dovleac, nucă sau condimentate), uleiuri de felurite nuanțe și arome ce îmbină gustul cu sănătatea într-o manieră absolut fantastică. Bineînțeles, de pe masa noastră nu puteau lipsi jumările cu ceapă proaspătă. Nici cu pasta de jumări nu ne-a fost rușine. E de minune!

Altfel spus, suntem gata de weekend, iar aceasta este recomandarea noastră pentru primul sfârșit de săptămână din luna mai. Suntem curioși care este preparatul vostru favorit așa că, până data viitoare așteptăm mesajele voastre. Poftim la masă!Mai multe fotografii de la eveniment găsiți AICI.